En Büyük Hayalleri Kazasız Belasız Emekli Olup Çocukları İle Vakit Geçirebilmek

4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesi ile röportaj yaptığımız madencilerimizin en büyük isteği kazasız belasız emekli olup, çalışırken ilgilenemediği çocukları ile emeklilikte vakit geçirebilmek.

Yayınlanma:
En Büyük Hayalleri Kazasız Belasız Emekli Olup Çocukları İle Vakit Geçirebilmek

Maden yönünden zengin bir coğrafyada olan ülkemizde ne yazık ki madencilere verilen değer madenlere verilen değer kadar değil. Son olarak Siirt'in maden köyünde meydana gelen facia sonrasında acı gerçek tekrar gözler önüne serildi. Henüz Soma maden faciasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen böyle bir facianın daha olması, madencilere verilen değeri bir daha gösteriyor.

Bugün Dünya Madenciler Günü, ama onlar yine çalışıyor. Yerin metrelerce altında çalışmalarına devam eden çalışmalar nedeniyle sosyal hayatla hemen hemen bağlantılarını koparan madencilerin tek derdi ve isteği ailelerine rahat bir hayat sunmak, eve ekmek götürmek ve en önemlisi de çalışırken vakit ayıramadıkları çocuklarına sağ salim bir şekilde emekli olduktan sonra vakit ayırmak ve onlarla biraz da olsa güzel vakit geçirmek. İşte bu hayal ile yerin metrelerce altında günlerce, hatta aylarca güneş yüzü görmeden çalışan madenciler, bir insan bedeninin güçlükle girebildiği derinliklerde kömür damarlarını kazarak üretime katkı sağlamakta, ancak çalışmaktan ve geçim derdinden tüm dünyada kutlanan madenciler gününü bile hatırlamakta güçlük çekiyor.

Yerin Altında Allah'a Emanet Çalışıyoruz

Muhabirlerimizin ulaştığı ve röportaj yapma fırsatı bulduğu madenci 42 yaşındaki Ertuğrul Yılmaz, 4 Aralık Madenciler Günü'nün tüm madencilerin bayramı olduğunu belirterek, "Madencilik zor bir meslek. Biz yerin altında saatlerce zor şartlarda çalışıyoruz. Madencinin bir günü evde ailesinden helallik almasıyla başlıyor. Allah'a emanet olarak yer altında çalışıyoruz. Ölüm olmadıktan sonra her şey daha iyi daha güzel. Bir iş kazası duyunca etkiliyor insanı. O arkadaşın yerine koyuyoruz kendimizi. Ailemizde bizde huzursuz oluyoruz. Sonuçta bu işi yapmak zorundayız. Niyetimiz emekli olmak ve daha iyi yaşayabilmek. Kazandığımız harcamamıza ancak yetiyor. Emeklilik şartlarında çocuklarımıza ve ailemize daha iyi bakmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Madencinin Hayattan Beklentisi Olmuyor

22 yaşından beri madencilikle uğraşan 32 yaşındaki Ramazan Doğancı ise, "Biz bugünden dolayı mutlu ve guruluyuz. Tüm arkadaşlarımın günü kutlu olsun. Madende çalışmak gerçekten zor. Madencinin hayattan bir beklentisi olmuyor. Mesaisini sağ salim bitirerek evine gitmek tüm dileği. Madenciler kaza filan olduğunda söz konusu oluyor. Onun dışında akla gelmiyor. Kaza oldu mu 1-2 gün anılıyor sonra unutuluyor. Madencinin her zaman hatırlanmasını istiyoruz." sözleri ile bir madencinin hayattan beklentisi olmadığını belirtti.

5haber.com  | Zonguldak

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.