İsmet İnönü Vefatının 43. Yılında Anıtkabir'de Anıldı

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 43. ölüm yıldönümü vesilesi ile Anıtkabir'de ve Maçka'da anma töreni düzenlendi.

Yayınlanma:
İsmet İnönü Vefatının 43. Yılında Anıtkabir'de Anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı ve CHP'nin 2'nci Genel Başkanı İsmet İnönü'nün, ölümünün 43'üncü yıl dönümü nedeniyle Anıtkabir'de devlet töreni düzenlendi. Törene İnönü ailesinin yanı sıra Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık yetkilileriyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları da katıldı. Aslanlı Yol'dan yürüyen heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Heyetin İsmet İnönü'nün kabrinin bulunduğu bölüme geçmesinin ardından aile yakınlarının taziyeleri kabul etmesiyle tören son buldu.

İstanbul'da Anma Töreni

CHP İstanbul İl Başkanlığı, İsmet İnönü'nin vefatının 43. yıldönümü vesilesi ile Beşiktaş'ta bir tören düzenledi.

Maçka'da bulunan İnönü anıtı önünde düzenlenen törene Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal ile Beşiktaş Belediye Başkanı ve İsmet İnönü'nün torunu Hayri İnönü, Beşiktaş Beledi Başkanı Murat Hazinedar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ile çok sayıda partili katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canpolat ve İnönü Ailesi anıta çelenk bıraktı.

Seçimi Kaybettik Ama Demokrasi Kazandı

Bir konuşma yapan Canpolat, İnönü'nün kurtuluş savaşı ve sonrası milli mücadeleye vermiş olduğu katkılara değinerek, İnönü'nün Türkiye'de çok partili sisteme geçilmesindeki rolünü anlattı. Canpolat, "Kendisinin çok önemsediği çok partili döneme geçilmemesini ısrarla söyleyenlere rağmen, çok partili sistemin ülkemiz için çok önemli olduğunu vurgulayarak 53 İslam ülkesi içerisinde çok partili sisteme geçilmesini sağlamaıştır" dedi. İnönü'nün tek başına iktidar olmasına rağmen seçimlere giderek demokrasi ve cumhuriyete olan inancını gösterdiğini belirten Canpolat, seçimi kaybettiğinde herkesin ne diyeceğini merak ettiği sırada İnönü'nün 'Seçimi kaybettik ama demokrasi kazandı' dediğini vurguladı. 1900'lü yılların başlarında yaşanan sıkıntıların bugün de yaşandığını dile getiren Canpolat, "Diz çöktürülmeye çalışılan ülkemizi yeniden ayağa kaldırıp cumhuriyeti, demokrasiyi, laikliği ve onun kurduğu parlamenter düzeni sonuna kadar savunacağımıza onun huzurunda bir kez daha söz veriyoruz" diye konuştu.

5haber.com   | İstanbul

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.