Marmara'da Olası Bir Deprem Nasıl Felaketler Getirir? İstanbul'da Deprem Olursa Zararı Ne Kadar Olur?

Son günlerde art arda meydana gelen küçük çapta depremler olası büyük bir depremin habercisi mi? İstanbul'da deprem olursa ne gibi sonuçlar olur? Olası deprem İstanbul'un ne kadarlık kısmına etki eder? Cevaplar ve diğer detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Marmara'da Olası Bir Deprem Nasıl Felaketler Getirir? İstanbul'da Deprem Olursa Zararı Ne Kadar Olur?

Son günlere başta Türkiye'de olmak üzere dünyanın birçok yerinde meydana gelen küçük ve orta çaplı depremler, paniğe ve tedirginliğe yol açmakta. Son olarak geçtiğimiz gün Çanakkale'de art arda meydana gelen yaklaşık 50 depremden sonra akıllara 'acaba olası büyük depremin habercisi mi?' sorusunu getirmeye başladı.

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu yaptığı son dakika açıklamasında, "Marmara Bölgesi'nde beklenen ve İstanbul'u etkileyecek olan depreme hazırlanmak ve zararlarını azaltmak için çalışmaları hızlandırmamız gerekir. Bu bölgede oluşacak depremden Türkiye nüfusunun üçte biri etkilenecektir" ifadelerini kullandı.

Yalova'da, Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği’nin(MAG-DER), Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan ofisini ziyaret eden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, burada Marmara Bölgesi'nde yaşanabilecek olası bir depremle ilgili değerlendirmede bulundu. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Afet durumunda insanın en temel refleksi hayatta kalmak ve sevdiklerini kurtarmak gerçeğidir. Bu gerçek ile yola çıkarak, MAG mahalle örgütlenmesinin hayatı normalleştirmekte vazgeçilmez özelliği vardır. Marmara bölgesinde beklenen ve İstanbul’u etkileyecek olan depreme hazırlanmak ve zararlarını azaltmak için çalışmaları hızlandırmamız gerekir. Bu bölgede oluşacak depremden Türkiye nüfusunun üçte biri etkilenecektir. Türkiye’nin nitelikli sanayisi ve önemli bir nüfus yoğunluğu tehdit altında kalacaktır. 1999 Gölcük depreminden sonra geçen 17 yılda verilen destekler merkezi ve yerel yönetimler olarak azalmıştır. Son günlerde kendiliğinden yıkılan binalar durumun ciddiyetini göstermektedir" sözlerini söyledi.

Yerel yönetimlerin mahalle afet gönüllülerine sahip çıkması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Yaptığımız tartışmalar sonucunda olası depremde Mahalle Afet Gönüllülerinin önemi bir kez daha vurgulanmış ve vazgeçilmez olduğundan hareketle örgütlenmemizin geliştirilmesi için desteklerin arttırılması saptanmıştır. Bu doğrultuda yerel yönetimlerin Mahalle Afet Gönüllülerinin çalışmalarını sürdürebilmeleri için her türlü desteği vermelerinin önemli olduğu konusunda görüş birliğine varılmıştır" diye konuştu.

5haber.com  | İstanbul

DHA

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.