Filmlerdeki Renklerin Sembolik Anlamı

Renklerin ton ve farklılıklarına göre bilinç altımızda bize çağrışım yapan unsurlar, bize hissettirdikleri

Yayınlanma:
Filmlerdeki Renklerin Sembolik Anlamı

Yapılan her şeyin anlamlı olduğu bu dönemde filmlerde uygulanan renk temalarının bizlere çağrıştırdığı yaklaşımı aşağıda derledik. Renklerin ton ve farklılıklarına göre bilinç altımızda bize çağrışım yapan unsurlar, bize hissettirdikleri; film kalitesinde ve anlatılmak istenene büyük katkı sağlamaktadır. Renkler karakterlerin duygu durumunu da yansıtabilir.

Örneğin “Kill Bill” sarı ve siyah çizgili rengiyle dikkatleri üzerine çekmek için uygulanmış bir renk skalası. Sarı renk özellikle taxi, radyasyon ve birçok dikkat çekmek istenilen yerde kullanılmaktadır; bu filmde seçilmesinin nedeni dikkatleri daha çok üzerine toplamak olabilir. Sarı renk aynı zamanda deliliği ve çılgınlığı temsil etmektedir.

Örnek verecek olursak: Sin City’de siyah beyaz filmin üzerine bir anda sarı renkte bir varlık belirmişti.

Schinler’in Listesi filminde kırmızı çok belirmişti; tüm kargaşanın ortasında. “Büyüklerin savaşını, davasını önemsemeyecek kadar büyüktürler aslında küçük çocuklar! “ Der aslında bu fotoğraf bizlere.

Breaking Bad dizisini ele aldığımızda aşağıda fotoğrafta belirtildiği gibi sakinliği temsil eden genellikle mavi giyinen Walter White’ın eşi bir anda çılgınlığı temsil eden genellikle sarı renk giyinen Jesse Pinkman’in hayatına girmeyle hareketleniyor.

Londra'da çekilen ilk renkli film (1924)

O dönem renksiz kaydettikleri görüntüleri kare kare el ile boyuyorlardı. O dönemden bu yana renklerin çağrışımları araştırılıyor; filme göre renk skalası belirlenmekteydi. Tüm bu uğraş, araştırmalar hikayeyi daha kuvvetli anlatabilmek içindi.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.